להתחיל מחדש | אודות מרכז חירות
top of page

מרכז חירות מוכר על ידי משרד החינוך ונמצא במאגר "תוכניות חינוכיות חיצוניות" [מס' תכנית 9189].

מרכז חירות מוכר על ידי משרד החינוך כתכנית הכלה ושילוב ותוכניות הסל השקלי.

התכניות נכתבו ע"י אנשי מקצוע מומחים בתחומם.

מרכז חירות - המרכז החינוכי

מרכז חירות ללימודי חדשנות וקיימות ע"ש אגם לוי" הוא מרכז חינוכי ראשון מסוגו, המחבר בין טבע וטכנולוגיה, וממוקם בלב מקלט להצלה ושיקום בעלי חיים. 

 

המרכז הוקם ע"י העיתונאית אורלי וילנאי וחוקרת המוח ניצן מייזלס, כאשר הרעיון העומד בבסיסו הוא האמונה שחינוך מגיל צעיר הוא הדרך לשינוי תפיסה לגבי העולם שלנו - עולם ששייך לכולם, לא רק לבני אדם. המרכז אינו רק ׳בית ספר לחמלה׳, אלא מיזם חדשני הרותם את הידע והשליטה הטכנולוגית והדיגיטלית של ילדים ונוער להמצאת מיזמים לטובת בעלי החיים, צוות החווה והסביבה. המרכז מחנך ליזמות וחדשנות יחד עם מניעת פגיעה, התעללות ואלימות על מנת ליצור חברה בריאה, סולידרית וסובלנית.

 

תלמידי בתי הספר עוברים תהליך חינוכי, מטפלים בבעלי החיים וממציאים מיזמים לטובתם. הרעיון הוא לצאת עם מוצר טכנולוגי ולהעצים את היכולות של הילדים, את הביטחון העצמי שלהם ולפתח אצלם כישורים הנחוצים בעולם הדינמי והמשתנה של היום. הפועל היוצא מעבודה זו, המבוססת על תוכניות לימוד מעמיקות (שנכתבו ע"י מומחים בתחומם), תוך כדי עבודה עם בעלי החיים ולטובתם, הוא שכל ילד שמסיים את התוכנית הוא ׳שגריר של חמלה׳ ושינוי בסביבת.

 

סביבת הלימוד בחווה, מעניקה ערכים חשובים כמו אמפתיה, עזרה לזולת, חופש בחירה, הכרת השונה, קבלת האחר ועוד. כל זה מתאפשר מעצם המגע של הילדים עם בעלי חיים שחוו אלימות בעברם, אך לאחר תהליך שיקום ארוך הם שמחים, ידידותיים וניגשים לילדים מרצונם החופשי, מה שמאפשר מגע הדדי עם חופש בחירה הן לבעלי החיים והן לילדים. המקלט הוקם למען בעלי החיים, בניגוד למקומות אחרים אשר הוקמו לטובת בני האדם - הילדים נחשפים לדרך השיקום בחווה, שמתבססת על אי-אלימות, שיקום חיובי ללא כפייה [בעזרת סבלנות, אהבה והרבה ירקות טעימים]. 


מרכז חירות מגיעים לכל שכבות האוכלוסייה מכל רחבי הארץ והמגזרים, בתי ספר, חינוך מיוחד, נוער בסיכון, בעלי מוגבלויות, נשים שורדות זנות.


לאור הצורך בפעילות של המרכז ולאור העבודה המאומצת שלו, בשנה האחרונה הגיעו למרכז חירות אלפי ילדים, בתי ספר, נוער בסיכון ומשפחות מכל רחבי הארץ שעברו הליך משמעותי בסיורים, בתוכניות ובסדנאות המתקיימות במרכז.

מרכז חירות פברואר (3)_edited_edited.jpg

מעבר לסיורים המתקיימים על בסיס קבוע, העבודה החינוכית של מרכז חירות באה לידי ביטוי במספר תוכניות וביניהן סדנאות חד-יומיות, סדרת מפגשים, תוכניות שנתיות, תוכניות רב שנתיות, חוגים והרצאות.

התוכניות מודולריות וגמישות, ניתן להרכיב תכנית מותאמת אישית לכל בית ספר.

התוכניות של מרכז חירות
 

  • תוכנית בעלי החיים ואנחנו:

תכנית המשלבת מפגשים בחווה והמשך עבודה בבית הספר. מטרות התכנית הן פיתוח חמלה ואפתיה כלפי בעלי חיים, דרך היכרות מעמיקה עם חיות החווה ופיתוח אמצעים טכנולוגיים לקידום רווחת בעל החיים בחווה. תכנון וביצוע עבודת גמר, התורמת להשגת מטרת התוכנית. ​ החזון הוא יצירת קהילה של תלמידים, מדריכים ומורים שפועלת יחד לקידום חמלה ואמפתיה כלפי בעלי חיים. הקהילה תתנהל דרך פלטפורמה דיגיטלית, לדוגמה, אתר אינטרנט שיכלול מאגר ידע, מאגר מומחים, פורומים להתייעצות ועבודות של תלמידים. הקהילה תשמש לתלמידים מקום להתייעצות, למידה, שיתוף ידע ועזרה בבניית המוצר הטכנולוגי. כל כיתה שתשתתף באחת מתוכניות החינוך בחווה תצטרף לקהילה זו, תלמד ממנה ותתרום לה.

 

  • תוכנית ביומימיקרי:

מפגשים בינתחומיים, המתמקדים ביזמות וחדשנות בהשראת הטבע. כל מפגש יכלול עבודה למען בעלי החיים בחווה, למידה תיאורטית, עבודה יישומית המשלבת מיומנויות חקירה ותצפית, יישום ותכנון בהשראת הטבע. התוכנית משלבת ידע תיאורטי עם עבודה מעשית. המידע יועבר באמצעות מצגות והרצאות עומק על מגוון פיתוחים והמצאות בהשראת הטבע, לצד תצפיות על בעלי החיים ועבודה למען רווחתן. ​ מרחב הלמידה החוץ-כיתתי בסביבת בעלי החיים מאפשר שילוב של שלושה ממדי למידה: למידה ריגושית, למידה קוגניטיבית ולמידה מפעילה. מטרת התכנית היא למידה מדעית בדגש חדשנות ויזמות בהשראת הטבע, בסביבה ייחודית המעוררת רגשות חיוביים כלפי בעלי החיים בסביבת האדם.

 

  • תכנית האדם שבחיה:

תכנית המציעה למידה בסביבה ייחודית, המעוררת אמפתיה רגש וחמלה כלפי בעלי החיים בסביבת האדם. התכנית תעסוק בחיזוק הסקרנות הטבעית שיש לבני האדם לבעלי החיים, דרך היכרות מעמיקה עם חיות החווה. מטרות התכנית הן פיתוח רגישות לזולת וקידום מיומנויות בינאישיות כגון התעניינות, הקשבה זה לזה, קבלה ואמפתיה, השלכה ולמידה על היחסים בין בני האדם באמצעות תצפית ועבודה עם בעלי החיים. רבות מהחיות הן קטועות גפיים, מתניידות עם כיסא גלגלים, עיוורות ועם בעיות רגשיות – כולן מסתדרות ומוצאות את מקומן בחווה ומתקיימת קבלה ללא תנאי של כל פרט עם השונות שלו. בעזרתן,  המשתתפים ייחשפו, ייגעו ויתעמקו בדילמות אנושיות, סטיגמות ודעות קדומות.

 

  • תכנית ירוק בחווה:

המשבר הסביבתי מחייב אותנו לנהוג במשאבי הטבע בצורה חדשה. התכנית עוסקת בחיבור של ראש (ידע, הבנה וחשיבה ביקורתית), לב (חיבור רגשי, עיסוק בדילמות ובערכים) ויד (כלים מעשיים להובלת שינוי). נשים דגש על החיבור למקום ולקהילה, התנדבות, למידה מבוססת בעיה ותוצר/ פרויקט (PBL – project / problem based learning). למידת סוגיות בתחום הקיימות ויציאה לשטח, בחירה ובניית פרויקטים שיש בהם כדי לתרום לקהילה וליישוב. כחלק מהתכנית נקדם רב תרבותיות, טיפוח פלורליזם, כבוד ואכפתיות כלפי ה"אחר" כחלק מתפישת הקיימות.

 

הסדנאות והחוגים של מרכז חירות


1. סיור בעקבות מתעללים
הצגת תהליך הטיפול במבצעי הצלת בעלי חיים מפגיעות והתעללות. בחינת סטטיסטיקת הענישה בארץ. ניווכח לראות שאף אחד מהפוגעים, גם אם הרגו כלב בהתעללות, לא נכנס לכלא - אלא אם היו לו עבירות אלימות קודמות.

 

2. חוג יזמים צעירים

לימוד יזמות והקניית כישורי חיים ומיומנויות יזמיות, המשמעותיים להצלחה בחיים. התנסות בבניית מוצר סביבתי-חברתי. החוג מחנך לחשיבה יצירתית, חדשנית ויזמית בראיית הקיימות. חשיפה לעקרונות הביומימיקה.

 

3. חוג תכנות

חוג המשלב תיכנות, חשיבה יצירתית וחשיבה חדשנית. תכנות ירוק, יצירת פיתוחים למען הסביבה בכלל והחווה בפרט, בניית משחקי מחשב הקשורים לסביבה.

 

4. סדנאת צילום

תצפית וצילום בעלי החיים. העברת ידע מזורז בצילום בסמארטפון. הסדנא מעודדת התבוננות עמוקה בסביבה, מציאת פרטים מסקרנים ואף אינטראקציות מעניינות בין בעלי החיים. בנוסף, התנסות בהעברת מסרים באמצעות הצילום.
 

ההרצאות של מרכז חירות

1. ביומימיקה
חקר אופן פעילותו של הטבע על מנת לחקותו לצורך פתרון בעיה אנושית  - מרצה:  ארגון הביומימיקרי הארצי

 

2. אקולוגיה וסביבה

משבר האקלים, תרבות הצריכה, טבע עירוני ועוד... מרצה: הרשת הירוקה - מובילה לקיימות בסדר היום של מערכת החינוך בארץ

 

3. האדם והחיה

מרצה: רוני רדו - זואולוג - מומחה בהתנהגות בעלי חיים והקשר בין אדם לבין בעלי החיים

 

4. "התרופה שבצלחת"

הרצאה בנושא תזונה. vegan friendly  - מרצה: תזונאי / רופא

4e9843_3ee9241ac9f84f51a2bd58ff28164455_mv2.webp

מרכז חירות מנציח את אגם לוי ז"ל.

אגם נספתה באסון נחל צפית באפריל 2018 והיא בת 17 וחצי.

 

אגם הייתה תלמידה מצטיינת ומבריקה, פעילה חברתית, בעלת יכולת נתינה והכלה אינסופיים ומהווה מודל ומופת לשילוב בין מצוינות ונתינה לחברה.

הנשים שעומדות מאחורי פעילות המרכז

2.webp

ניצן מייזלס

חוקרת קוגניציה ומוח.

בוגרת תואר שני בחוג לפסיכולוגיה קוגניציה ומוח מאונ׳ תל אביב, ותואר ראשון בפסיכולוגיה וחינוך מאונ׳ בן גוריון.

אורלי וילנאי

עיתונאית ופעילה חברתית.

בוגרת תואר שני בתוכנית ללימודי ביטחון בחוג למדעי המדינה מאונ' ת״א ותואר ראשון בתקשורת וטלוויזיה מאונ׳ תל אביב.

1.webp

הכירו יותר דרך אתר המרכז

‏‏לכידה.JPG
Reiningers-188.jpg

בקרו אצלנו - הסיורים של מרכז חירות

מרכז חירות מפעיל באופן קבוע סיורים במקלט.

בסיורים תכירו את הפעילות שלנו מקרוב,

את עולמם של בעלי החיים החוסים אצלנו,

את המציאות הקשה שעוברים אלו שמחוץ למקלט ותרגישו היטב את הכרת התודה שלהם על כך שניתנה להם ההזדמנות להתחיל מחדש.

 

הסיור מתאים לכל הגילאים ולכל ההרכבים -

מוזמנים לקרוא את ההמלצות הרבות על הסיורים של מרכז חירות, מדובר בסיור נעים, מהנה, משמח ומעורר מחשבה - מומלץ מאד!

קחו חלק!

ספרו עלינו לקרובים עליכם, למסגרות החינוכיות של הילדים, בואו אלינו לאחת מהסדנאות, הסיורים, ההרצאות או לאחת התוכניות.


אנחנו כאן כדי להתייעץ ולחשוב יחד מה הכי יתאים לכם.

למען עולם טוב יותר, למען בעלי החיים ולמען הדור הצעיר.

קחו חלק - מרכז חירות

מרכז חירות בתקשורת

כתבה בערוץ 12 - 31.6.21

כתבה בערוץ 13 - 20.7.21

88.JPG
bottom of page